Бійці ЗСУ відтворили картину «Козаки в степу», викрадену під час окупації Херсона
01 Жов 2024, 15:45

Бійці ЗСУ відтворили картину «Козаки в степу», викрадену під час окупації Херсона

У рамках проєкту «Викрадене мистецтво…», що присвячений картинам, які були викрадені росіянами під час окупації, до 1 жовтня створили анімовану копію картини з бійцями Романом «Добряк» Колесником (ССО Азов Київ, теперішня Третя Штурмова Бригада) та Станіславом «Рефа» Зорієм (ССО ЗСУ).

Проєкт реалізовується фольклористкою Яриною Сізик і режисеркою анімації Марією Озірною (Духовне Личко) на підтримку Херсонського художнього музею. Головна мета — спроба відтворити втрачену культурну спадщину. Під час окупації з Херсонського художнього музею імені Олександра Шовкуненка було викрадено понад 10 000 творів мистецтва.

1 жовтня, у День захисників і захисниць України та свята Покрови Пресвятої Богородиці, команда відтворила картину «Козаки в степу» українського художника Сергія Васильківського. До анімованого відео додали також українську народну пісню «Ой там за морями…» у виконанні молодіжного фольклорного гурту «Щука-Риба». 

Ми обрали саме цю картину, щоб передати, як козаки захищали й боролися за незалежність в минулому, так й у наші часи — всі захисники та захисниці виборюють кордони сучасної України. Й тому героями анімованої картини стали боєць «Рефа», мій близький друг, і його товариш «Добряк», які постали в образах сучасних козаків.
Марія Озірна
режисерка анімації

Свято Покрови має особливе значення в українській традиції. У козацькі часи Покрова Пресвятої Богородиці була одним із головних свят. Козаки шанували Богородицю як свою покровительку й оберігали її ікони в Січових церквах. Вони вважали, що вона захищає їх у бою і молилися до неї перед важливими битвами. Саме на Покрову традиційно обирали нових кошових отаманів, що підкреслює значущість цього дня в житті козацтва. 

Сьогодні Покрова зберігає своє значення і для сучасних захисників. Для усіх тих хто захищав і захищає Україну, це не просто день, а нагадування про те, що захист Батьківщини — це обов’язок, який українці виконують століттями, незалежно від епохи чи обставин. Цей проєкт відображає шлях — від минулого до сьогодення.
Ярина Сізик
фольклористка, учасниця гурту «ЩукаРиба»

Розкажіть друзям про новину

Нове відео