Артінсталяція з квітками ріпака стала символом підтримки постраждалих від сексуального насильства
20 Чер 2024, 13:48

Артінсталяція з квітками ріпака стала символом підтримки постраждалих від сексуального насильства

На пресконференції у столичному просторі «АртПричал» представили перші результати пілотного проєкту щодо виплати невідкладних проміжних репарацій постраждалим.

Щоб привернути увагу суспільства до важливості підтримки постраждалих від сексуального насильства, зумовленого війною, на пресконференції презентували артінсталяцію у вигляді розпису на вікні. Одним з елементів розпису стала квітка ріпака — символ солідарності з постраждалими від сексуального насильства під час війни.

Станом на 18 червня 2024 року зареєстровано 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною, серед постраждалих 112 чоловіків і 191 жінка. Проте, за даними ООН, незареєстрованих випадків у 10-20 разів більше.

У 2015 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 19 червня Міжнародним днем боротьби з сексуальним насильством, зумовленим війною. Щороку цього дня в Україні проходить тематична конференція, де обговорюють уже втілені проєкти та майбутні кроки для боротьби та розв’язання проблем, повʼязаних із сексуальним насильством в умовах війни в Україні.

Розпис був створений у партнерстві з агенцією культурного розвитку Port of Culture мисткинею Юлією Тверітіною. Він виконаний у техніці кінцугі, яка полягає у відновленні розбитого та зруйнованого за допомогою золотої лінії. Елементи композиції нагадують, що травмувальний досвід, який довелося пережити постраждалим, можливо пропрацювати та розпочати шлях відновлення.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео