06 Жов 2023, 14:34

Креативність — це кисень для зростання бізнесу. То чому ж бренди затримують дихання?

Сер Джон Хегарті, рекламний менеджер і засновник агентства Bartle Bogle Hegarty, вітає спроби підвищити кваліфікацію персоналу, але дивується, чому креативність сьогодні знаходиться так далеко внизу освітньої ієрархії.

Вагомі зрушення в культурі легше помітити, коли вони отримують абревіатуру. Нова, яка останнім часом набула популярності, стосується перспектив на роботі. «FOBO» розшифровується як «Страх бути старомодним», і, згідно з даними американського інституту дослідження громадської думки Gallup, він стає дедалі більшим занепокоєнням для працівників з вищою освітою у Сполучених Штатах. Анекдотично, FOBO, здається, є скрізь. Раптова поява генеративного ШІ змушує багатьох, від копірайтерів до програмістів, сумніватися, чи вистачить їм навичок.

Не дивно, що світ бізнесу так зацікавлений у навчанні. Схеми навчання працівників зростають, і корпорації, схоже, стали рекламувати свої власні зусилля з підвищення кваліфікації. Попри піар, підвищення кваліфікації корисне для всіх. Інвестиції в людей покращують корпоративну культуру, зацікавлюють персонал і роблять його більш схильним залишатися в компанії. Це також допомагає бізнесу працювати краще. За даними компанії з аудиторських та консалтингових послуг Deloitte, організації з сильною культурою навчання на 92% частіше розробляють нові продукти та процеси.

Все це самовдосконалення може допомогти відчути, що люди збільшили перевагу над ботами. Але тут є сліпа зона. Компанії надають пріоритет таким навичкам, як менеджмент, корпоративна стратегія та фінанси. Але як щодо навчання команд тому, як перетворювати ідеї на прибуток? Або як навчитися у мистецтва робити кращі кампанії?

Відсутній компонент у цьому масовому перевихованні — креативність. Ігнорування цього компоненту дорого коштує бізнесу.

Дефіцит креативності

Відсутність креативності в навчанні (і в компаніях загалом) має турбувати лідерів більше, ніж їх зараз турбує. Компанії, які не ставлять креативність у пріоритет, зникають з тривожною швидкістю, а ті, що ставлять, процвітають. Грег Хоффман, колишній маркетинг-директор компанії Nike, пояснив значну частину успіху гіганта спортивного одягу його креативною культурою. Він також вважає, що брендам слід більше турбуватися, коли вони помічають брак свіжих ідей. «Відсутність креативу — це крах незліченної кількості компаній щороку, — сказав він. — Його відсутність призводить до набридлих ідей, передбачуваного брендингу, нудьгуючих клієнтів».

Не віриться? Варто подивитися, як змінився список десяти найдорожчих компаній світу за останнє десятиліття. У 2012 році до нього входили такі компанії, як Shell, IBM, Chevron та ExxonMobil. До минулого року ці бренди були замінені такими компаніями, як Tesla, Tencent, Alphabet та Amazon. Лише Apple та Microsoft, які є послідовними інноваторами, зуміли залишитися в цьому списку надовго.

Це є у кожного

Як було вже згадано, креативність — це кисень для зростання бізнесу. То чому ж компанії затримують дихання? Відповідь криється у тому, як про це думають і розуміють. Наприклад, значна частина організацій все ще будує стіну навколо креативності, припускаючи, що є ті, хто її має, і ті, хто не має. У компаніях існують креативні відділи, де працюють люди, які, як вважається, перебувають в іншій площині, ніж усі інші.

Таке мислення, коли креативність є прерогативою обраних, заважає організаціям використовувати її ширше. Насправді, всі люди креативні. Креатив — це фундаментальний спосіб самовираження. Тим часом, нюанс, який потрібно зрозуміти, полягає в наступному: креативність — це навичка, а не характеристика. А навички (на відміну від характеристик) можна розвивати, відточувати, застосовувати в нових ситуаціях. Їм теж можна навчитися.

Цього року компанії продовжать робити ставку на генеративний штучний інтелект і технології, які допомагають бізнесу працювати швидше і з меншою кількістю людей. Оскільки більша частина ринку заклопотана такими речами, як дані, автоматизація та переслідування клієнтів, найрозумніший крок — розвивати бізнес-перевагу, яка вже є у команді. Культивування креативності — найефективніший спосіб створити довговічний бренд. Це також може допомогти боротися з наступом FOBO.

Розкажіть друзям про новину