Відбулися церемонії нагородження VI незалежного професійного дегустаційного конкурсу Favorite Food & Drinks та галузевої Премії Food Industry Solutions
18 Жов 2024, 17:48

Відбулися церемонії нагородження VI незалежного професійного дегустаційного конкурсу Favorite Food & Drinks та галузевої Премії Food Industry Solutions

8 жовтня переможці отримали нагороди та представили свої продукти, доробки та рішення провідним гравцям українського food ринку під час закритої Зустрічі лідерів food-ритейлу, що відбулася у Києві.

VI міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став визначальним. Одночасно з дегустаційним конкурсом вперше було проведено Food Industry Solutions — Премію дизайну та технічних рішень для харчової індустрії, HoReCa, ритейлу.

Учасниками суддівського комітету Food Industry Solutions стали 11 високопрофесійних та незалежних експертів.

Серед них:

  • Ольга Сєрова, керівниця відділу контролю якості Філія «МХП-Логістика» ПрАТ «МХП»
  • Анна Цільніцька, тітестер, фахівчиня з продуктових інновацій, Carlsberg Ukraine
  • Вероніка Халайджі, к.т.н., директорка ІАЦ «Упаковка»
  • Юлія Корань, керівниця відділу маркетингу, ТОВ Галіція Трейд та ін.

Головою суддівського комітету стала Лариса Сафонова, провідна інженерка НТВ ДП Укрметртестстандарт.

Номінантами галузевої Премії Food Industry Solutions стали 12 компаній, які представили 18 найменувань рішень, в тому числі дві інновації — прозорий паперовий пакет від компанії Paperbag і інноваційний екологічний підсилювач смаку Екофлейвор від виробника харчових інгредієнтів «Алма-Веко, Фуд».

Велику увагу було приділено сталості. Компанія «Юнівест Маркетинг» представила екологічний стакан з конгревним тисненням для холодних та гарячих напоїв. ТОВ «Фуд Воркс» презентували паковання для кави з матеріалу, що переробляється та Концепт «Кава і музика можуть розбудити тебе, навіть якщо ти не спиш». 

Іван Гілецький, керівник GiletskyTechnoCo, міжнародний провідний фахівець із розробки та впровадження систем харчової безпеки подав на розгляд суддівського комітету реалізований проєкт розробки технологічних рішень унікального в Україні підприємства із переробки хрону і отримав відзнаку. 

Серед інших учасників Food Industry Solutions компанії: Елікатний Смак, Смарт Кукінг Систем, Файно маркет, Ярофрут.

Склад незалежної та неупередженої дегустаційної комісії Favorite Food&Drinks став рекордним: 25 представників провідних національних і регіональних торговельних мереж, формату «біля дому, ритейлу АЗК, маркетплейсів, асоціацій, виробничих компаній, наукових інститутів, взяли участь у «сліпих» дегустаціях продуктів. Серед них: NOVUS, Епіцентр К, НАССР Еко-Маркет, Auchan Україна, ROZETKA, KLO, Метро Кеш енд Кері Україна, КОЛО, GRADUS, Доярочка, Alma-Veko Food, VARUS,  БРСМ- Нафта, Good-Market, UPG, Файно-Маркет, Carlsberg Ukraine та інші.

Вперше дегустаторами Favorite Food&Drinks стали:

  • Костянтин Жук, QA Manager, Метро Кеш енд Кері Україна
  • Ігор Брагін, Президент Асоціації шеф-кухарів України
  • Вікторія Рубан, керівниця відділу Фреш, А-Ритейл, мережа КОЛО
  • Юлія Бобошко, асистентка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського Національного Технологічному Університету
  • Катерина Затворніцкая, CEO ICS «Vistarcom» SRL мережі Velmart, Green Hills Market, Молдова та ін.

Номінантами дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks стали 31 компанія, у тому числі 4 торговельні мережі, які подали ВТМ та продукцію власного виробництва, а також виробники, імпортери, фермери та крафтові виробники. На дегустації було надано 192 взірці. Компанії учасниці надали продукцію національного та власного виробництва, імпортовану, власні торговельні марки, крафтову та продукцію фермерських господарств. 95% поданих зразків — українського виробництва. 28 зразків — ВТМ, власного виробництва. 48 зразків — нові розробки. 6 зразків — інноваційні. 

За результатами дегустаційного конкурсу 15 найменувань отримали нагороди Гран-Прі, золоті нагороди отримали 156 найменувань продуктів та напоїв, срібні — 20, бронзові — 1. 

Чим цікавий вересневий дегустаційний конкурс 

Саме на дегустаційному конкурсі Favorite Food&Drinks дегустаторам була надана можливість першими в Україні продегустувати інноваційні продукти, концептуально нові розробки. 

Інноваційні розробки капсульованих десертів представила компанія CAPS FOOD SYSTEMS. Продукцію напрямку «здорове харчування» — напій з сироватки «FreshAMA» з апельсиновим соком представила ТОВ «Фірма “Фавор”» (АМА ТМ) та айран з копром.

Нові продукти, що виводяться на ринок представили: CupSoul — чай в асортименті (12 золотих нагород); КиївХліб — бублики з какао та соломка з картоплею та цибулею, ТОВ «Арьяка» (ONUR ТМ) — айран з м’ятою.

Власні торговельні марки та продукцію власного виробництва надано мережами: Auchan Україна, Велмарт, ТОВ Омега VARUS, ТОВ ВЕРЕСЕНЬ ПЛЮС.

Компанії, ТОВ Укролія, ТОВ Мантінга Україна та ТОВ Ярофрут надали продукцію для B2B-сегменту (для HoReCa та промислового використання).

Компанії ТОВ «Арьяка» (ONUR ТМ), що втретє отримала Гран-При та ТОВ «ДЖИ ЕФ ЕС», яка отримала 5 Гран-при та  і стали рекордсменами конкурсу.

У конкурсі взяли участь виробники крафтової продукції: Приватні сади (сидри), Zelo (чай), Крафтова пекарня Міли Девʼятко (мармелад). У конкурсі також взяла участь продукція, надана компаніями: Регно Італія УА, Елікатний смак, ТОВ БЕЙКЕРІ ФУД ІНВЕСТМЕНТ, ТОВ НОВА ІМПЕРІЯ, ТОВ Комбінат баранкових виробів, CupSoul, Palko, ТОВ Фабрика Тіста, DOCTOR PROTS, ТОВ ФУД ВОРКС, Агропереробка ВТП ТОВ, ТМ Щедрик, ТОВ Мантінга Україна, ТОВ Ярофрут, ZELO ТМ, ФОП Добровольський П.А., ПРАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС УКРАЇНА», ТДВ М’ЯСОКОМБІНАТ «ЯТРАНЬ», ТОВ Укролія, КиївХліб, ТОВ Ігель Україна, Добра Вечеря & Злата Піч, ФІРМА «ФАВОР», ТОВ ВП Вільнянський молокозавод, ФГ «Тетяна 2011», Zinka™.

Слідуючи місії Favorite Food&Drinks сприяє покращенню культури свідомого споживання харчових продуктів задля підвищення якості життя та здорового способу життя, а також просуванню бренду України на світових food-ринках як країни-постачальниці смачних, інноваційних, нових, традиційних та якісних харчових продуктів. Дегустаційний конкурс проводиться вже в шосте. Впродовж проведенння попередніх конкурсів час від часу, поставали питання, які виходили за межі дегустацій, а й щодо маркування, паковання, технологій, тощо. Як досягнуто певного рівня якості? Як виглядає паковання? Як зберігається продукт? І ще багато таких «як». Все разом стало джерелом та поштовхом для народження Food Industry Solutions — Премії дизайну та технічних рішень для харчової індустрії, HoReCa, ритейлу.
Олена Сініціна
засновниця та організаторка проєктів

Ексклюзивно під час ділової частини Закритої зустрічі лідерів фудринку України, Тетяна Власенко, керівниця відділу маркетингу ТОВ «Компанія «Юнівест Маркетинг», розповіла про екологічне пакування, що завойовує ринок в Україні. Катерина Шор, менеджерка проєктів, Інформаційний центр «Зелене досьє»; координаторка OrganicInfo.ua поділилася статистикою та інсайтами органічного food сектору України. Анна Саркісян, заступниця директора навчального-наукового інституту готельно-ресторанного і туристичного бізнесу та енології ОНТУ, докторка економічних наук, професорка кафедри технології вина та сенсорного аналізу, сомельє, розповіла про  сенсорний аналіз як інструмент розвитку харчової індустрії та ритейлу. Дарʼя Спіріна, маркетологиня компанії ДП «Дьолер Україна» проаналізувала світові тренди харчової промисловості, а Богдана Леонова, директорка з розвитку холдингу компаній Alma Veko, Food зробила професійний прогноз якою буде їжа майбутнього. Алла Ковалевська, комерційна директорка Auchan Україна, поділилася практичним досвідом розвитку відповідального партнерства в мережі Auchan Україна, а Ліна Стрєльнікова, керівниця проєкту Мерч Сервіс разом з Анастасією Дроботун, національною менеджеркою з розвитку проєкту дали практичні поради з наведення порядку в торговельному просторі.

Після церемонії нагородження відбулася неформальна зустріч дегустаторів та компаній учасників, під час якої учасники мали мали змогу відкрито презентувати дегустаторам, запрошеним гостям, ЗМІ переваги своєї продукції, познайомитись з ними, обговорити перспективи співпраці, тощо. 

Мета Favorite Food&Drinks — виявлення професіоналами високоякісних продуктів харчування та безалкогольних напоїв за органолептичними характеристиками «наосліп».

Споживачі та бізнес-партнери можуть довіряти відзнакам Favorite Food&Drinks нанесеним на паковання продуктів харчування та напоїв, адже вони пройшли суворе оцінювання високопрофесійними, незалежними експертами. 

Знайти відзнаки Favorite Food&Drinks можна на етикетках та пакованнях продуктів.

Favorite Food & Drinks запрошує виробників з усіх регіонів України взяти участь і поставити поряд зі своїм брендом заслужений знак якості. 

Розкажіть друзям про новину