«Укрзалізниця» створила поїзд-кухню для регіонів із серйозними пошкодженнями
27 Вер 2023, 12:31

«Укрзалізниця» створила поїзд-кухню для регіонів із серйозними пошкодженнями

«Укрзалізниця» та Фонд Говарда Баффета створили перший у світі Food Train — автономний поїзд-кухню для поїздок в деокуповані регіони та для міст на випадок блекаутів. 

У співпраці з американським філантропом Говардом Баффетом, який неодноразово подорожував Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною поїздами Укрзалізниці, народився проєкт із побудови поїзда, який дав би змогу гарантовано й автономно годувати українців на територіях із серйозними пошкодженнями логістичних та електромереж, газо- й водопостачання. 

6-вагонний поїзд створювався 9 місяців і вже протестований. Усі вагони Food Train пройшли капітальний ремонт і повну модернізацію на підприємствах «Укрзалізниці». Діяльність поїзда-кухні, як і його створення, повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета.

«Залізничники продовжують рятувати цивільне населення й одними з перших приходять на допомогу там, де вона найбільше потрібна. Разом із фондом Говарда Баффета запустили ще один унікальний проєкт, який не має аналогів. Food train вже пройшов тестову перевірку, і найближчим часом спільна команда Укрзалізниці та фонду заступить на постійне чергування в найскладніших прифронтових районах України, де тепло та їжа є критично важливими для життя», — зазначив голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко. 

Поїзд має довжину близько 150 метрів та складається з 6 вагонів: 

  • генераторного з потужністю до 400 кВт і власною заправною станцією всередині; 
  • вагона-холодильника з морозильною камерою для зберігання продуктів; 
  • двох вагонів з холодною та гарячою кухнею відповідно для приготування страв; 
  • вагона для персоналу поїзда та кухарів з душем та пральною машиною; 
  • багажного вагона, що вміщує 27 тисяч літрів води, має фільтраційну та насосну станції. 

Food Train здатен працювати повністю автономно 5-7 діб, виготовляючи понад 10 тисяч порцій їжі щодня. Для виготовлення такої кількості порцій та для підтримки операційної діяльності поїзда треба лише 14 кухарів та 7 залізничників. 

Розкажіть друзям про новину