Marks & Spencer планує зняти етикетки «придатний до» із 300 сортів фруктів та овочів у своїх магазинах, щоб скоротити харчові відходи.
Це нововведення має бути реалізоване вже цього тижня і залежатиме від покупців, які будуть аналізувати, чи придатні товари для споживання. Ця ініціатива торкнеться 85% пропозицій свіжих продуктів у супермаркеті.
Рішення є останнім кроком на шляху до повільної смерті термінів придатності, що покликані допомогти споживачам, але натомість є причиною виникнення гір відходів із їжі.
Етикетки «придатний до» відрізняються від «вжити до», оскільки перші часто є просто мірою естетики, а другі, як правило, вказують на ризик небезпеки вживання, якщо їх ігнорувати.
Tesco, найбільша мережа супермаркетів у Великій Британії, вже оголосила про закінчення використання етикеток з термінами придатності для фруктів та овочів ще у 2018 році, а німецький супермаркет Lidl також заявив, що не включає інформацію про термін придатності, щоб скоротити харчові відходи.
За даними Wrap, благодійної організації, що займається харчовими відходами, картопля є їжею, що найчастіше викидається у Великобританії, за нею йдуть хліб і молоко. M&S також запропонує клієнтам можливість купувати три банани за раз, а не в’язку, щоб скоротити відходи цього популярного товару.
M&S прагне до 2030 року вдвічі скоротити харчові відходи від своєї продукції порівняно з 2018 роком, а до 2025 року перерозподілити 100% їстівних надлишків продовольства. Досягнення цих цілей буде відповідати зобов’язанням Великобританії щодо досягнення мети ООН щодо скорочення вдвічі харчових відходів до 2030 року порівняно з 2007, а також допомагає споживачам щороку економити сотні мільйонів фунтів стерлінгів на викиданні сміття.
Ендрю Клеппен, директор з харчових технологій M&S, сказав, що супермаркет повинен «зробити все можливе», щоб зменшити кількість продуктів, що викидаються. «Для цього нам потрібно бути інноваційними та амбітними — видаляти терміни придатності там, де це безпечно, використовувати нові способи продажу нашої продукції та спонукати наших клієнтів виявляти творчий підхід до залишків та приймати ці нововведення».
Скорочення харчових відходів є життєво важливою частиною боротьби з викидами вуглецю, пов’язаними із сільським господарством та розподілом продуктів харчування. За оцінками Wrap, із 45% глобальних викидів парникових газів можна впоратися лише змінивши те, як ми виробляємо та споживаємо продукти. У ньому йдеться, що видалення етикеток зі свіжих фруктів та овочів може заощадити еквівалент 7 мільйонів кошиків продуктів на рік.