Як з 10 зробити 15 адаптивних клубів: грантовий конкурс для громад «Час діяти, Нестримні»
18 Жов 2024, 13:00
PR

Як з 10 зробити 15 адаптивних клубів: грантовий конкурс для громад «Час діяти, Нестримні»

Об’єднання зусиль для найкращого результату — це підхід переможців. Побачити потребу громади, успішно запартнеритися з урядовим проєктом і в результаті забезпечити 15 малих громад України сучасними спортивними просторами для ветеранів та людей з порушенням опорно-рухового апарату. Конкурс «Час діяти, Нестримні» — це командна робота благодійників, держави та громад, щоб спорт та фізична активність були доступні для кожного.

Ідея проєкту

З 2015 року Благодійний фонд «МХП–Громаді» допомагає місцевим громадам всебічно розвиватися, щоб там хотілося жити.

БФ «МХП–Громаді» звернувся до Міністерства молоді та спорту України з пропозицією спільного проєкту — доєднатися до урядової програми «Активні парки», яка створює адаптивні спортивні простори для заняття спортом. З початку року вже запрацювало 30 таких майданчиків за державною програмою. Однак значно більше сіл та міст мають потребу у подібних локаціях.

Фонд виступив з ініціативою підтримати передусім віддалені громади: ті населені пункти, де дефіцит місць для занять спортом відчувається особливо гостро. Представники Міністерства підтримали ідею масштабувати мережу адаптивних спортивних центрів, тож БФ «МХП–Громаді» у партнерстві з ДУ «Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» оголосили конкурс «Час діяти, Нестримні».

Умови участі

За умовами конкурсу «Час діяти, Нестримні» громади з 13 областей України могли подати заявки на отримання фінансування для створення інклюзивного спортивного простору.

Кожен переможець отримує грант у 400 тис. грн, половину з яких надає БФ «МХП–Громаді», іншу половину — держава. Іще 200 тис. грн — це мінімальний обов’язковий власний внесок громади, від імені якої на конкурс могли податися громадські об’єднання, благодійні фонди, органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, установи, організації та заклади охорони здоров’я.

Практика показує, що співфінансування інклюзивних спортивних просторів підвищує шанси того, що громада буде опікуватися та розвивати проєкт і надалі, навіть після закінчення конкурсу.

Еволюція проєкту та результати

Від початку планувалося, що у фіналі конкурсу «Час діяти, Нестримні» будуть обрані 10 переможців. Однак завдяки неабиякому розголосу та актуальності теми у процесі розгляду заявок БФ «МХП–Громаді» розширив свою участь, а також до проєкту долучився фонд імені Федора Шпиги. Таким чином у фіналі було відібрано 15 переможців зі 117 заявок від охочих отримати грант. У підсумку загальний бюджет проєктів-переможців становить 9,7 млн грн.

Всебічна підтримка переможців

До всіх проєктів та конкурсів БФ «МХП–Громаді» завжди підходить комплексно. Для того, щоб реалізація задуму була успішною, громаді, окрім фінансів, потрібна ще й освітня підтримка. Після визначення фіналістів конкурсу представники громад-переможців пройшли навчальний модуль. Свої професійні компетенції вдосконалювали тренери майбутніх спортивних центрів, спеціалісти сфери бізнес-адміністрування та бухобліку. Від вересня почалася стадія реалізації проєкту, що триватиме до кінця грудня 2024 року. Протягом цього часу учасників будуть супроводжувати ментори. Тож до кінця нинішнього року у 15 віддалених громадах України, що розташовані у 8 областях, відкриються сучасні інклюзивні спортивні простори для ветеранів та осіб з особливими потребами.

Комунікаційні виклики та досягнення

Проєкт задумувався і створювався задля того, щоб бачення громад щодо фізичної реабілітації ветеранів доповнити ресурсами держави та благодійників. Розуміючи проблему обмеженого доступу людей з інвалідністю, ветеранів до занять спортом у малих громадах, БФ «МХП–Громаді» ініціював інтеграцію — долучення власних ресурсів та експертизи до урядової кампанії.

З-поміж комунікаційних викликів були:

  • донесення інформації до громад;
  • пояснення плану дій;
  • реалії повномасштабного вторгнення, коли щодня змінюється інформаційна повістка й багато подій стають неактуальними на тлі національних катастроф чи днів скорботи. 

Що було зроблено, щоб це подолати: системна комунікація. Вона не зупинялася після презентації проєкту, а навпаки посилилася. Для цього застосували такі формати: спецпроєкти, спільні активності в соцмережах, розміщення новин з проміжною інформацією про перебіг конкурсу.

  • соцмережі: команди організаторів конкурсу успішно комунікували деталі проєкту у спільних публікаціях у соціальних мережах;
  • прямі ефіри з експертами Фонду та представниками програми «Активні парки» транслювалися на Facebook, YouTube та в Instagram. Потенційні учасники з громад ставили питання, уточнювали, як подавати заявки, запитували про співфінансування тощо;
  • серія спецпроєктів в медіа розповідала деталі конкурсу та умови участі для громад;
  • офлайн-презентації в громадах та безпосереднє спілкування з потенційними учасниками.

Завдяки спільній активності команди Міністерства молоді та спорту України та БФ «МХП–Громаді» конкурс «Час діяти, Нестримні» швидко привернув увагу ЗМІ й телеканалів. Темою громад Фонд займається давно, тож напрацьована експертиза допомогла залучити регіональні медіа. Команда програми «Активні парки» знаходила та популяризувала історії ветеранів, яким спорт допоміг з фізичною та психологічною реабілітацією після травм.

Через таку публічність та злагоджену роботу всіх учасників кампанії проєкт отримав 117 заявок. Медійність конкурсу та актуальність тематики спонукали до участі ще одного донора, таким чином кількість здобувачів гранту зросла з 10 до 15 громад.

Підсумки на сьогодні

Наразі триває ключовий етап конкурсу — створення адаптивних спортивних просторів у громадах. Кінцеві результати наочно можна буде побачити, починаючи з січня наступного року. Тоді ж будуть оприлюднені й фінальні звіти.

Цей проєкт вкотре доводить, що об’єднання зусиль дає набагато кращі результати, аніж намагання вирішити труднощі поодинці. Синергія можливостей держави, досвіду благодійних фондів та прагнення громад розвиватися дасть перспективи українцям у віддалених містах та селах стати здоровішими, ментально стійкішими та впевненими у власному майбутньому.

Після участі в конкурсі «Час діяти, Нестримні» громади отримають нові знання та навички, як можна залучати кошти у розвиток місцевої інфраструктури та покращувати власний добробут там, де вони живуть. 

Розкажіть друзям про новину

Нове відео