Щоденні атаки «Шахедів» та повернення полонених: настрої українців у соцмережах у вересні 2024
09 Жов 2024, 14:37

Щоденні атаки «Шахедів» та повернення полонених: настрої українців у соцмережах у вересні 2024

Українці продовжують значно частіше поширювати негативні новини в соцмережах у темі війни, ніж це було у перші півтора року повномасштабного вторгнення. 

Це показує індекс настроїв соцмереж, який вимірює ГО CAT-UA. У вересні 2024 року лише один день мав індекс з позитивними значеннями за весь місяць. Таким чином кількість дописів із негативними новинами й емоціями переважала, а в середньому склала мінус 15 пунктів на шкалі від +100 до -100. 

Настрої у вересні погіршилися у порівнянні з серпнем, коли індекс дорівнював мінус 1. Позитиву останньому місяцю літа додавали успіхи Курської операції, святкування Дня прапора та Дня незалежності. 

Найсумнішим днем минулого місяця стало 4 вересня з індексом в мінус 52. В той день росіяни атакували Львів, де загинуло 8 людей, а також Кривий Ріг. Користувачі соцмереж ділилися трагічною історією львівської родини Базилевич, в якій батько втратив трьох доньок та дружину. Також цього ж дня поширювалася інформація про трагічний удар росіян по Полтаві, який стався напередодні 3-го вересня. Тоді загинуло 58 людей та 328 були поранені. 

На вересень припало і просування рашистів до Вугледару. Це відображалось й у дописах українців в соцмережах, коли вже на початку жовтня Сили оборони були змушені заявити про вихід з міста.  

«У вересні росіяни щодня запускали «Шахеди». Це наче «день бабака». Згадки про це ми щодня бачимо в масиві повідомлень, які аналізуємо, — коментує старший аналітик CAT-UA Євген Лузан. — Тому на плаву в соцмережах тримається тема обстрілів, яка додає статистику до негативу. Проте вересень подарував нам і обнадійливі новини. 13-14 вересня настрої покращилися через повернення в Україну частини полонених, серед них й азовців. Але найрадіснішою стала серія ударів по російських «арсеналах війни» — в Торопці, Тихорецьку, Октябрському. 18 вересня було  найоптимістичнішим днем, коли настрій піднявся до позитивних значень у +6 пунктів. Тоді стало відомо про видовищний вибух із землетрусом на складі в Торопці, де розміщувалося 30 тисяч тонн снарядів». 

Неоднозначні, але все ж переважно позитивні новини наприкінці вересня приніс й візит президента Зеленського до США. Хоча рішень щодо «плану перемоги» та ударів далекобійною зброєю озвучено не було, проте пакет допомоги на понад 8 млрд доларів та сам факт комунікацій додали надії. 

Розкажіть друзям про новину

Нове відео