Як розпізнавати фейки серед суцільного потоку інформації про війну
05 Кві 2022, 10:00

Як розпізнавати фейки серед суцільного потоку інформації про війну

Ми живемо в час, коли інформація — наша потужна зброя. За її допомогою ми можемо досягати як позитивних цілей — повідомити, дати пораду, допомогти у прийнятті рішень, так і негативних — викривити реальність, завдати психологічного тиску, очорнити людину, бізнес, дестабілізувати ситуацію. Особливо зараз під час російської агресії щодо України інформація стала надпотужною зброєю, яка використовується агресорами для злоякісної пропаганди та залякування.

Кожна свідома людина має взяти собі за правило фільтрувати інформацію з суцільного потоку новин, який ми отримуємо щодня, щогодини, щохвилини. Потрібно аналізувати повідомлення, хоч це сьогодні не просто, бо всі ми відчуваємо біль та неймовірну психологічну напругу. Звернути увагу на джерело інформації — яка в нього репутація, з якою метою поширює повідомлення. 

Нині існує чимало ресурсів, які працюють для того, щоб дестабілізувати суспільство, посіяти паніку. Їм не можна довіряти ні в якому разі. Найкраще звертатися за інформацією до офіційних джерел — ресурсів органів влади та поважних видань, які не дозволять собі займатися інформаційним брудом і сіяти фейки.

Чимало фейкової інформації можна зустріти в анонімних телеграм-каналах, які працюють на країну-агресорку.

Особливо уважними варто бути в соціальних мережах. Тут є чимало інформації, яка засмічує наші мізки. Адже існує велика кількість різноманітних немодерованих груп, спільнот, в які вкидаються недостовірні факти, які користувачі допомагають поширювати, перепощуючи на своїх сторінках чи відправляючи в месенджерах друзям, знайомим. Цього категорично робити не можна. Також чимало фейкової інформації можна зустріти в анонімних телеграм-каналах, які працюють на країну-агресорку. Ігноруйте такі майданчики, читайте телеграм-канали офіційних ресурсів.

Перш ніж за допомогою інформації ухвалювати певні рішення чи вдаватися до певних дій, впевніться в її достовірності. За необхідності звертайтесь до першоджерел. Дізнатися, хто ними є — нескладно і очевидно. Якщо цікавить інформація про втрати противника під час війни, зрозуміло, що ви звернетесь до офіційного ресурсу Збройних Сил України, про масштаби і наслідки пожеж — до Державної служби з надзвичайних ситуацій, за інформацією про соціальні виплати « до відповідних органів соціального захисту тощо.

Щоб розпізнати фейки, перше — уважно прочитайте заголовок.

Отже, щоб розпізнати фейки, перше — уважно прочитайте заголовок. Зверніть увагу на його посил. У фейкових повідомленнях заголовки є шокуючими. Якщо ви натрапили на подібний заклик, завчасно не панікуйте і не ведіться на такі повідомлення. Зберігайте критичне мислення. Якщо, на перший погляд, здалося, що це добре знайоме вам видання, перегляньте його адресу, чи бува там немає якихось додаткових символів, літер. Бо, якщо так, то ви маєте справу з сайтом-клоном. Такі сайти спеціально маскують під відомі видання і створюють для поширення фейків.

У фейкових повідомленнях мало фактів.

Також зверніть увагу на фактаж. У фейкових повідомленнях мало фактів. Їх витісняють суцільні емоції, маніпулятивні фрази та оціночні судження. Ще одне, що допоможе вам визначити чи правдива інформація, — ілюстрації та відео. Перевіряйте їх за допомогою спеціальних програм для фото та відео, щоб впевнитись, чи вони мають зв’язок з повідомленням і чи відображають дійсність.

Ну, і найголовніше: обов’язково робіть перерви в інфоспоживанні! Як би нам не хотілося наблизити день перемоги і як би ми не шукали цієї інформації скрізь, де тільки можна, закликаю: відпочивайте від соцмереж, телевізора чи радіо. Робіть собі інфодетокс, обов’язково! Легка музика, домашні справи, волонтерська допомога чи спілкування з рідними телефоном — усе це так само робить нас ближчими до єдиного омріяного мільйонами слова «Перемога»!

Кавер: Depositphotos

Розкажіть друзям про новину

Нове відео