Останніми роками на полицях продуктових магазинів з’явилися десятки альтернативних видів м’яса – від яловичини до курки, риби та свинини. Але як щодо м’яса мамонта? Компанія Vow, що займається вирощуванням м’яса, відродила давно вимерлу тварину і перетворила її м’ясо на фрикадельки.
Хоча попит на м’ясо пухнастого звіра, схоже, не дуже великий, компанія хотіла використати цю шокуючу страву, щоб продемонструвати потенціал вирощування різних видів м’яса з клітин, не використовуючи живих тварин, які проходять через жорстокі бійні.
За даними The Guardian, з моменту свого заснування компанія Vow досліджувала можливість створення м’яса з понад 50 видів тварин, включаючи альпак, буйволів, крокодилів, кенгуру, павичів та різних видів риб.
Джордж Пеппоу, генеральний директор Vow, розповів виданню, що основна мета його експериментального м’яса – змінити поведінку споживачів, коли йдеться про споживання м’яса, з високою метою перевести кілька мільярдів м’ясоїдів зі звичайного м’яса на лабораторні версії.
Пеппоу вважає, що найкращий шлях до цього – винайти нові види м’яса, наприклад, фрикадельки з мамонта, за допомогою клітин, з якими легко працювати, які смачні та поживні, а потім об’єднати ці клітини разом, щоб створити «справді смачне м’ясо».
Щодо того, чому компанія вирішила взятися за фрикадельки з мамонта, Тім Ноаксміт, співзасновник Vow, пояснив, що тварина була обрана як «символ втрати різноманітності», а її епатажна цінність допомагає розпочати розмови про майбутнє м’яса. Вважається, що ця істота вимерла через полювання людей і потепління на планеті після останнього льодовикового періоду.
Початкову ідею висловив Бас Корстен з креативного агентства Wunderman Thompson: «Наша мета — розпочати розмову про те, як ми їмо, і як можуть виглядати та смакувати майбутні альтернативи. Вирощене м’ясо є м’ясом, але не таким, яким ми його знаємо».
Масштабне виробництво м’яса, особливо яловичини, завдає величезної шкоди навколишньому середовищу, і багато досліджень виявляють, що в багатих країнах необхідно суттєво скоротити споживання м’яса, щоб покласти край кліматичній кризі.
Команда співпрацювала з професором Ернстом Вольветангом з Університету Квінсленду для створення білка м’яса мамонта.
Але як смакують фрикадельки з мамонта? Вольветанг зізнався, що ніхто ще не куштував цю рідкісну страву, оскільки важко передбачити, як людська імунна система відреагує на білок, який не вживався в їжу протягом тисяч років.
Vow планує дебютувати з фрикадельками з мамонта в Немо, науковому музеї в Нідерландах, де глядачі зможуть вперше поглянути на багатовікове м’ясо. Можливо, одного дня мамонт буде настільки ж поширеним у ресторанах, як і звичайна домашня птиця.
«Культивоване м’ясо дозволяє нам розширити межі кулінарних інновацій і створити абсолютно нові враження від їжі. Замість того, щоб просто копіювати існуючі продукти, ця технологія пропонує нам можливість створити щось дійсно унікальне і краще», – сказав головний науковий співробітник Джеймс Раялл.