08 Вер 2022, 15:40

Місто в Нідерландах заборонило рекламу м’яса

Нідерландське місто стане першим у світі, де заборонять рекламу м’яса у громадських місцях, щоб скоротити споживання та викиди парникових газів.

Харлем, який знаходиться на захід від Амстердама і має населення близько 160 тисяч осіб, запровадить заборону з 2024 року після того, як м’ясо було додано до списку продуктів, які, як вважається, сприяють кліматичній кризі.

Реклама не буде дозволена в автобусах, притулках та екранах у громадських місцях міста.

Нещодавні дослідження показують, що на глобальне виробництво продуктів харчування припадає одна третина всіх викидів, що нагрівають планету, а використання м’яса тварин удвічі перевищує забруднення навколишнього середовища, порівняно з виробництвом продуктів рослинного походження.

Ліси, що поглинають вуглекислий газ, вирубуються для випасу тварин, а добрива, що використовуються для вирощування їх кормів, багаті азотом, який може спричиняти забруднення повітря та води, зміну клімату та руйнування озонового шару. Тваринництво також виробляє велику кількість метану, потужного парникового газу.

Зіггі Клазес, член ради від партії GroenLinks, яка розробила пропозицію про заборону реклами м’яса, сказала, що вона не знала, що місто стане першим у світі, хто застосує таку політику, коли вона запропонувала її.

Представники партії сказали радіоканалу Haarlem105: «Ми не про те, що люди печуть і смажать на власній кухні. Якщо люди хочуть продовжувати їсти м’ясо, добре… Ми не можемо говорити людям про кліматичну кризу та спонукати їх купувати продукти, які є частиною її причини».

«Звичайно, є багато людей, які вважають це рішення обурливим та поблажливим, але є й багато людей, які вважають, що це нормально».

Заборона відкладена до 2024 року через існуючі контракти з компаніями, які продають продукцію.
У раді Харлема є певна опозиція цьому кроку, а критики стверджують, що він обмежує свободу вираження поглядів.

Дослідження Грінпіс передбачає, що для досягнення мети ЄС з нульових викидів до 2050 року споживання м’яса має бути знижено до 24 кг на особу на рік у порівнянні з поточним середнім показником у 82 кг або 75,8 кг у Нідерландах, які є найбільшим експортером м’яса у ЕС.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео