У NGN.agency ми займаємось фудсталінгом майже щодня, бо співпрацюємо з такими клієнтами: “Верес”, “Фора”, “Barhat” та інші. Тож час розібратися, що ж це таке і як з цим працювати.
Фудстайлінг (food styling – стилізація їжі) – це мистецтво підготовки їжі до фотосесії. Ми щодня стикаємось з фудстайлінгом в ресторанах, кав’ярнях, барах, кулінарних книгах. Кожне фото страви, яке ми бачимо в меню, – фудстайлінг. Для того, щоб їжа в кадрі виглядала не просто смачною, а delicious, задіюються професіонали.
Задача фудстайлінга – зробити з їжі витвір мистецтва, створити апетитний образ страви для фото, щоб дивлячись на нього, клієнт практично відчув смак і одразу захотів купити.
Фуд-стиліст – це людина, яка професійно займається підготовкою їжі до фотосету. Він може працювати як з найпростішими необробленими продуктами, так і зі стравами, приготованими кухарем. Для того, щоб їжа виглядала більш апетитно, фуд-стиліст обробляє її спеціальними хімічними засобами, які можуть, для прикладу, підсилити колір стейку або створити ефект рум’яної, блискучої скоринки круасана. При цьому їжа, звичайно ж, стає непридатною до вживання. Основною метою роботи фуд-стиліста є створення ідеального вигляду для фото. І це справді ювелірна робота.
В стилізації їжі є багато спільного з роботою художника. Адже зовнішній вигляд далеко не всіх страв відповідає смаку. Часто їжа виглядає на фото недостатньо привабливо, попри чудовий смак, і виправити це можна тільки за допомогою фудстайлінга.
Які інструменти для їжі використовують фуд-стилісти
Робота фуд-стилістів включає постійні пошуки інвентарю для складання продуктових композицій. Професіоналу можуть знадобитися:
Яскраві спеції. Красиво виглядає різнобарвна крупна сіль, червона паприка, сумах, перець горошинами або грубого помелу, стручки ванілі, палички кориці, зелень і т. ін.
Посуд. Важливо вибрати комплекти для різних випадків: мінімалістичні, сучасні, ретро, класичні. Також корисно мати в інвентарі грубі кам’яні, дерев’яні дошки.
Кухонне начиння. Ножі, каструлі, сковорідки, форми для випічки, насадки для кремів.
Як фотографувати їжу?
Для того, щоб красиво сфотографувати їжу, недостатньо мати навички фотографа. Продукти швидко псуються, деякі з них виглядають на фото непривабливо. Тому зйомка їжі – це складна, багатогодинна робота, що вимагає від майстра особливих навичок, гарної уяви та посидючості.
Щоб зробити гарні знімки, важливо провести ряд підготовчих робіт до фудстайлінгу. Іноді доводиться витрачати не одну годину, готувати страву по кілька разів.
При підготовці їжі важливо дотримуватися кількох основних правил.
- Застосування максимально красивих продуктів. Вся їжа повинна бути максимально свіжою. Фрукти, овочі мають бути без вм’ятин, правильної форми. Краще, якщо вони будуть одного розміру. М’ясо і риба мусять бути ідеально свіжими, красивого кольору, правильної форми, без розрізів та пошкоджень.
- Правильне розташування продуктів. Для фудстайлінга краще зонувати композицію, розташовуючи на тарілці окремо м’ясо, вуглеводи і овочі. Універсальний варіант (уявімо, що тарілка – це годинник): м’ясо на 14:00, овочі – на 18:00, а вуглеводи на 22:00. Можна міняти цей порядок.
- Оптимальне освітлення. Найкраще використовувати природне світло. Фотографію роблять біля вікна, використовуючи професійні відбивачі, білі полотна, папір або дошки. Якщо природне освітлення організувати не вдається, використовують розсіяний спалах.
- Швидкість роботи. З їжею потрібно працювати швидко, оскільки в рекордно короткий час вона втрачає привабливий вигляд. Все ж є декілька лайфхаків, щоб подовжити свіжість продуктів. За чверть години до початку роботи сирі продукти збризкують крижаною водою або соком цитрусових, смажені – рослинною олією або жиром, а варені – водою.
Основні напрямки фото їжі
Існують 2 основні напрямки фото їжі: пуризм та food-муляж.
Пуризм (Purism) – використовуються натуральні продукти і страви. Фуд-стиліст намагається зобразити їжу максимально природно, підкресливши її принади.
Food-муляж – тут використовуються не тільки натуральні продукти, а й їхні штучні замінники. Це можуть бути пластикові фрукти, машинне масло, клей тощо.
Також кожне з цих направлень можна відзняти в різних стилях.
- Рустик. Це фотографії в ретро або етнічному стилі. На таких фото створюється атмосфера сімейних трапез на бабусиній кухні. В якості декорацій використовуються натуральні матеріали, вінтажні столові прибори, сухі трави.
- Fashion. У цій техніці фудстайлінга все навіть дещо перебільшено, ідеально. Для гламуру характерна велика кількість глянцю на продуктах, ідеальна симетрія і правильна форма. Зазвичай досягти потрібного результату вдається лише за допомогою муляжів.
- Мінімалізм. На фотографії присутній лише один продукт. Наприклад, тільки свіжі круасани або соковиті томати.
- Фуд-дизайн. З їжі створюють справжні арт-об’єкти. Це можуть бути панно, картини, полотна.
Фуд-стилісти знімають справжні складні продуктові композиції. З варіантів – сервірований стіл (у таку композицію потрапляють не тільки продукти, а й начебто випадкові, але насправді ретельно продумані предмети. Або крихти – фотографують не саму страву, а шматочки їжі, які можуть бути викладені в картину або розташовуватися в хаотичному порядку.
Також досить популярним видом композиції є люди в кадрі. Це можуть бути як люди за столом, так і частини тіла. Наприклад, руки, що тримають виделку або тримають чашку з гарячим какао.
Способи покращення кадру
У професійних фуд-стилістів є безліч секретів і способів, що дозволяють зробити страву кращою.
Часто у фудстайлінгу використовуються несподівані прийоми. Наприклад, молоко замінюють клеєм ПВА, курку не готують, а обпалюють її шкіру пальником. А замість шоколаду використовують машинне масло.
Отже, процес фудстайлінгу не такий легкий, як здається, але точно ефективний. Практично кожен заклад наймає фуд-стиліста для зйомок меню і навіть зйомок для соціальних мереж, щоб показати свої страви в найбільш виграшному світлі.