У київських ресторанах пригощатимуть найдорожчою стравою світу 
28 Жов 2024, 15:48

У київських ресторанах пригощатимуть найдорожчою стравою світу 

З 21 жовтня по 5 листопада 2024 року у двох київських ресторанах «Бути Sofie» та «Odesa» відвідувачів пригощатимуть компліментом — овочевою закускою з продуктів, вирощених на розмінованих землях Миколаївщини.

Це найдорожча і найцінніша страва у світі, адже її приготували з продуктів, вирощених на 6000 га розмінованих полів Миколаївської області.

Щоби убезпечити фермерів на полях, довелося залучити саперів, спеціальну техніку та підтримку міжнародних партнерів.

Страву створила шеф-кухарка, інфлюенсерка й волонтерка Ольга Мартиновська в межах проєкту  ПРООН та Мінекономіки «Soul of Soil» (Душа землі). Проєкт покликаний привернути увагу світу до проблеми забруднення України мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Ольга родом з Миколаївщини, тож перед приготуванням страви вона відвідала тутешніх фермерів та надихнулася їхніми історіями сили та сміливості.

З початку повномасштабного вторгнення до 30% території України було заміновано. Сьогодні цей показник — 23%. Вже вдалося повернути в користування майже 35 тисяч км², що за площею перевищує територію Бельгії. На частині цих земель уже вирощують зерно та овочі, які потрапляють на полиці магазинів та до страв в ресторанах.

«Найдорожча страва світу», разом з чотирма лляними серветками з вишитим колоском від соціального підприємства «Моїм.Рідним» стала частиною боксу, покликаного привернути увагу широкої громадськості до розмінування українських земель. Ці бокси отримали голови міжнародних делегацій — учасники Міжнародної конференції з протимінної діяльності в Україні (UMAC2024), як нагадування про те, що майбутнє глобальної продовольчої безпеки твориться зараз в Україні.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео