Кримська кераміка та дідух: у Києві з’явились вітрини, присвячені декоративно-прикладному мистецтву України
14 Жов 2024, 15:35

Кримська кераміка та дідух: у Києві з’явились вітрини, присвячені декоративно-прикладному мистецтву України

Платформа українських брендів Всі. Свої в колаборації з Дім «Майстерня» представили серію інсталяцій сучасних локальних митців і майстрів. Місією ініціативи є знайомство з декоративно-прикладним мистецтвом України.

Перша експозиція у магазині Всі. Свої в ТРЦ Respublika Park присвячена Криму, авторкою якої є Ельвіра Демерджи — мисткиня і керамістка, засновниця майстерні AQYAR ceramics. Проєкт представляє три серії керамічного посуду, що передає спогади про три скелі Криму: Карадаг, Куш Кая та Ак Кая. Через посуд авторка знайомить з Кримом — фактурним, захопливим, щирим. А також втілює у своїх проєктах сучасний мінімалістичний погляд на кримськотатарську кераміку.

На вітринах другого поверху магазину Всі. Свої, що на Хрещатику, представлена витинанка «Народження дідуха» Олени Коногорової, яка власноруч створює та вирізає свої інсталяції, без використання шаблонів. «Народження дідуха» — символ покровителя роду, добробуту та вдячності предкам за врожай.

Серед інших представлених інсталяцій:

  • «Ті, що несуть мир» — роботи митця Євгена Клименко, що працює в техніках живопису, графіки та колажу представлені на вікнах другого поверху. Його твори зображують авторське бачення минулого та сьогодення України, поєднуючи глибокі символічні шари.
  • Майстерня ЖОРНА Archaic Ukraine переосмислила прості архаїчні форми, фактури та інтерпретувала їх в сьогодення, наповнюючи змістом та значенням як нагадування, як осмислення життя прийдешніх поколінь. Це образи саману, коріння якого в далекому минулому, в предках, в роду, завдяки простим формам, природним кольорам, шорохуватим текстурам є відчуття сталості, є зв’язок з минулим і прийдешнім.
  • GORN Ceramics представили свої вироби з кераміки, яку створюють самостійно: видобувають глину, підготовлюють її та власне створюють авторські роботи.

З серією мистецьких робіт можна ознайомитись у магазині Всі. Свої в ТРЦ Respublika Park, Кільцева дорога, 1, вхід 4 та з дев’ятого вересня у флагманському магазині Всі. Свої, вулиця Хрещатик, 27.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео