Фрилансери хочуть правового регулювання ШІ: дослідження
09 Вер 2024, 17:20

Фрилансери хочуть правового регулювання ШІ: дослідження

Ілон Маск підтримав законопроєкт SB 1047 щодо платформи X, який вимагає тестування ШІ у штаті Каліфорнія. Microsoft та Open AI підтримали законопроєкт AB 3211 про маркування контенту, створеного штучним інтелектом. Згідно з дослідженням, проведеним платформою Freelancehunt, більшість фрилансерів також хочуть правового регулювання ШІ. 

Як повідомляє Reuters, Ілон Маск висловив підтримку каліфорнійському законопроєкту, згідно з яким технологічні гіганти з Кремнієвої долини та розробники штучного інтелекту мають тестувати власні моделі ШІ.

«Я був прихильником регулювання штучного інтелекту понад 20 років, так само як ми регулюємо будь-які продукти/технології, що становлять потенційний ризик для суспільства», — сказав Маск у дописі на X.

Пропозиція позначати контент, створений за допомогою AI

Дискусія також набирає обертів у контексті поточної виборчої кампанії в США та інших частинах світу. Наприклад, в Індонезії, де ШІ зараз мав найбільший вплив на результати виборів.

Як повідомляє Reuters, Microsoft також приєдналася до дискусії щодо регулювання штучного інтелекту та разом з Open AI підтримала інший законопроєкт AB 3211. Він вимагає від технологічних компаній позначати контент, створений штучним інтелектом, від мемів до серйозних фейків, спрямованих на поширення дезінформації про політичних кандидатів.

Більшість фрилансерів підтримують законодавче регулювання ШІ — результати досліджень

Понад 56% фрилансерів вважають, що штучний інтелект має регулюватися законом. 19,48% за його повне регулювання, а 36,66 — за часткове. Лише 24,89% фрилансерів взагалі не регулювали б ШІ. Решті 18,97% важко відповісти на це запитання.

Це саме дослідження показало, що сьогодні аж 97,49% фрилансерів задоволені використанням ШІ-інструментів у своїй професійній роботі.

То чому вони хочуть регулювання?

«Як завжди, є кілька причин, але найчастіше згадуються дві. Перша дуже практична і приземлена — необхідність підвищити правдивість контенту, створеного ШІ, а отже, знати джерела інформації. Друга більш філософська, але не позбавлена сенсу: ШІ не керується мораллю, що ґрунтується на повазі до прав людини чи необхідності виживання людей на Землі. Отже, рішення, які він генерує на основі моделей ефективності розв’язання проблем, можуть завдати шкоди людям», — пояснює директор Freelancehunt Валентин Зюзін.

Дослідження Freelancehunt показують, що майже 70% фрилансерів уже використовують у своїй роботі різні інструменти ШІ. Хоча різноманітність інструментів штучного інтелекту в кожній спеціалізації величезна, беззаперечним лідером за популярністю залишається ChatGPT. Ним користуються 73% фрилансерів — учасників дослідження. На другому місці Midjourney — вебсайт, що генерує графіку. Йому надають перевагу 7% фрилансерів. Далі йдуть Copilot від Microsoft — 5% та Gemini від Google — 4%.

Фрилансери добре усвідомлюють динаміку змін і вимоги сьогодення, інвестуючи у власне навчання роботи із ШІ. Понад 42% фрилансерів, які взяли участь в опитуванні Freelancehunt, підтвердили, що готові платно вчитися працювати зі штучним інтелектом. Зокрема майже 9% хочуть виділяти на це значні кошти.

Експерти зі штучного інтелекту все ще розходяться в думках і надають додаткові аргументи у дискусії за участю як розробників моделей ШІ, так і користувачів. Одні порівнюють штучний інтелект з революцією Google, інші стверджують, що наслідки безконтрольного використання цих моделей призводять до інформаційної дезорієнтації, генерації дипфейків немислимих масштабів і, як наслідок, соціальної шкоди.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео