Економія часу, швидша адаптація працівників та інше: навіщо бізнесу Learning Management System
30 Сер 2024, 14:24

Економія часу, швидша адаптація працівників та інше: навіщо бізнесу Learning Management System

З 20% до 50% збільшилась кількість людей, які успішно проходять тестове завдання при відборі до нас у команду. З 4-8 місяців до 1-3 місяців зменшився термін адаптації нових співробітників. Такі разючі зміни відбулися в нашій компанії після впровадження LMS (Learning Management System).

Як ми до цього прийшли? Ще в 2020 році, під час карантину, ми стикнулися з викликом. Як і всі, наша компанія перейшла на віддалену роботу. Але виникла проблема: ефективно працювати віддалено могли лише ті, хто давно був у компанії. Коли хтось з досвідчених співробітників йшов або надовго «випадав» з роботи, ми не могли швидко передати його справи новій людині через відсутність ефективної системи навчання. Це стало поштовхом до пошуку рішення.

Сьогодні, оцифрувавши приблизно 50% унікальних знань кожного співробітника за допомогою LMS, я можу впевнено сказати: ця система дала відчутний поштовх моєму бізнесу. Розповім, як ми шукали, впроваджували LMS, та які переваги це принесло нам, і може потенційно принести вашому бізнесу.

Як ми обирали LMS

Наш шлях до ідеальної LMS був непростим. Спочатку ми експериментували із закритим блогом на нашому сайті. Це було доволі просте рішення, але воно мало суттєвий недолік — відсутність системи контролю якості навчання.

Потім ми розглядали можливість розробки власної системи. Але коли ми побачили вартість (30-50 тисяч доларів), зрозуміли, що це занадто дороговартісно для нас на той момент.

Врешті-решт, ми зупинилися на готовому рішенні — українській LMS SmartExpert. Можливо, вона не на 100% покриває наші потреби, але відповідає більшості із них і постійно вдосконалюється. Варто зазначити, що для нас були важливими такі критерії:

  • можливість завантаження різних форматів контенту (відео, графіки, фото);
  • наявність системи тестування після проходження курсів;
  • функція пошуку;
  • безпека даних.

Переваги LMS: економія часу, грошей, можливість адаптуватися до форс-мажорів

Врешті-решт, з моменту, як ми впровадили LMS, це рішення принесло нам цілу низку переваг. По-перше, я як власник можу спокійно спати, знаючи, що 50% унікальних знань кожного співробітника оцифровано. Тож, якщо хтось раптово захворіє, піде з компанії, або «випаде» надовго з роботи, колеги вже знатимуть, що робити, та як «перехопити» ті задачі.

По-друге, наша двоетапна система навчання в LMS значно підвищила ефективність відбору кандидатів та швидкість їх введення в робочий процес. 

На першому етапі ми надаємо кандидатам доступ до спеціального курсу для trainee в нашій системі. Цей курс складається з кількох вступних уроків про нашу компанію та робочі процеси. Після перегляду матеріалів кандидат виконує тестове завдання. Як наслідок, впровадження такого мінікурсу в LMS допомогло підвищити відсоток кандидатів, які виконали тестове завдання з 20% до 50%. 

Другий етап — це «курс молодого спеціаліста» для тих, хто пройшов на платне стажування. Він містить 25 уроків, кожен з яких закінчується тестом. Фінальне тестове завдання є ключовим для прийняття рішення про подальшу співпрацю. Тож тепер ми можемо заздалегідь краще оцінити навички та потенціал всіх стажерів.

Також одним із плюсів є те, що ми суттєво зекономили час працівників, які вони виділяли на навчання своїх колег. Якщо раніше на навчання нового співробітника витрачалося близько 20 годин, то тепер — лише 8. 

Ще одна важлива перевага — швидша адаптація. Період входження нових членів команди в повноцінну роботу скоротився з 4-8 місяців до 1-3 місяців. Це означає, що нові співробітники починають приносити користь компанії значно раніше.

LMS також дала нам гнучкість у роботі. Тепер наша команда з 130 людей легко може перейти на віддалену роботу, не боячись втратити ефективність. 

Складнощі, з якими стикнулися

Однак впровадження LMS не обійшлося без викликів. Першою складністю стала публікація контенту. У нас близько 300 окремих статей, які потрібно було правильно категоризувати. Але ми змогли вирішити цю проблему, найнявши контент-менеджерів спеціально для цієї роботи.

Другим викликом стало впровадження системи в команді. Деякі співробітники спочатку скептично ставилися до навчання через LMS, надаючи перевагу особистому досвіду та спілкуванню. Ми подолали це, поступово показуючи переваги системи та адаптуючи контент під потреби команди.

Це привело нас до третьої складності — адаптації контенту. Ми зрозуміли, що простих текстових мануалів недостатньо. Потрібно міксувати формати: відео, графіка, короткі тексти. Кожне питання має пояснюватися різними способами, адже люди по-різному сприймають інформацію: хтось надає перевагу аудіо, хтось — відео, інші — полюбляють тексти.

Чи потрібна LMS вашому бізнесу

В нашій країні LMS ще не дуже поширені. Особливо порівняно з США. Причина, на мою думку, в тому, що наші бізнеси ростуть дуже швидко і просто не встигають впровадити такі системи. 

Але все ж це необхідний крок для кожного бізнесу, якщо він прагне до зростання. Адже саме LMS дозволить вам зберігати, уніфікувати та передавати корпоративні знання, швидше адаптувати нових співробітників та підтримувати єдину культуру компанії.

Тож, якщо ви плануєте масштабувати свій бізнес, почніть думати про впровадження LMS вже зараз. Це інвестиція, яка окупиться швидше, ніж ви думаєте. Така система буде не тільки скарбничкою знань для вашої компанії, а й може допомогти створити культуру life-long learning у команді. А без цього у бізнесі зараз вже нікуди.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео