Як українці відзначають День Незалежності: дослідження
23 Сер 2024, 15:12

Як українці відзначають День Незалежності: дослідження

Zagoriy Foundation разом з їzhakultura, Літописом Незламності презентували результати дослідження традицій відзначення Дня Незалежності в Україні, у якому взяли участь 1103 українці. Частину даних зібрала компанія Gradus Research, аналіз та обробку зробили у Zagoriy Foundation.

Це перша спроба дослідити традиції, які склалися (або ні) за 33 роки від проголошення відновлення Незалежності України. Та поштовх до співтворення нових, адже спільні страви, звички, дії у цей день роблять людей ближчими одне до одного, де б вони не знаходились. 

Традиції — це не лише те, що було сформоване сто років тому, це і їхня трансформація, і творення нових обрядодій. Нам було дуже цікаво зрозуміти, чи є сформований образ Дня Відновлення Незалежності України, для того, щоб надалі мати можливість працювати над утвердженням сучасних традицій.
Оксана Лихожон
маркетингова директорка Zagoriy Foundation

Про що дізнались з дослідження:

  • Кожен 11-й з опитаних вважає День Незалежності головним святом року.
  • 48% відповіли, що мають власні традиції відзначення.
  • Майже третина (32%) опитаних українців одягають у цей день національне вбрання, а лише 4% копають картоплю.
  • Найбільш пам’ятним виявився 2021 рік (27%) завдяки спогадам про організацію святкування та демонстрацію літака Ан-225 «Мрія».
  • 29% опитаних готують особливі страви до Дня Незалежності, а шашлик, борщ та вареники більшість назвали частиною традиції святкування цього дня.

З повною версію дослідження можна ознайомитись за посиланням.

Розкажіть друзям про новину