Як це — бути коханою воїна: на залізничному вокзалі Києва покажуть імерсивну виставу
16 Сер 2024, 10:35

Як це — бути коханою воїна: на залізничному вокзалі Києва покажуть імерсивну виставу

З 14 серпня по 15 вересня на Київському залізничному вокзалі відбудеться імерсивна вистава pomitna, створена командою uzahvati за ідеєю Veteran Hub та за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну» й Укрзалізниці. Вистава триватиме 90 хвилин та дозволить зануритися в історії коханих військових.

Мета pomitna — дати змогу відчути, який шлях долають жінки, вимушено наділені новими ролями. Ті, хто очікують своїх близьких з війни, приймають нові виклики, самі часто залишаючись невидимими. Вони відчувають постійну тривогу за життя та безпеку своїх коханих, живуть на межі між цивільним і військовим життям, часто залишаючись наодинці зі своїми переживаннями.

«Вистава pomitna — це спроба занурити глядачів у світ жінок, які люблять, чекають, але не втрачають надії. Вона є потужним закликом до розуміння, підтримки й солідарності з тими, хто живе у світі війни щодня», — говорить Поліна Бараніченко, режисерка та художня керівниця команди uzahvati.

Ідея створення вистави виникла в результаті дослідження «Шлях коханої воїна», проведеного Veteran Hub у 2023 році. Це допомогло зрозуміти, як партнери/ки військових переживають війну, які виклики долають та як їх можна підтримати у цей нелегкий час. Дослідження показало, що роль жінок, які чекають на своїх партнерів з війни, часто залишається невидимою для суспільства, проте вона є вкрай значущою і незамінною.

«Укрзалізниця» стала партнером pomitna й надала локацію для проведення вистави.
Київський залізничний вокзал обраний місцем проведення вистави, адже саме тут люди зустрічаються і прощаються, тут чекають і залишають тих, хто буде чекати. Імерсивні вистави відбуваються у форматі інтерактивної прогулянки зі спеціальними навушниками, які учасники отримують на початку події. Імерсивний формат допомагає глядачам безпечно зануритися у новий досвід, краще його зрозуміти і відчути.

«Найкращий спосіб говорити про досвід очікування — розповісти правду. Героїнями-провідниками цієї історії стали 20 реальних жінок, які розповіли про свої реальні дні, як є. У цій документальності ховається величезна сила та ніжність», — говорить Іванна Стець, співавторка ідеї, старша менеджерка партнерств Veteran Hub.

Відвідати виставу pomitna можна абсолютно безоплатно. Дізнатися точні дати та місця проведення, а також зареєструватися на подію, можна на сайті.

16 Сер 2024, 10:35
Розкажіть друзям про новину

Нове відео