Архітектурне бюро запустило проєкт свідомої реновації пам’яток українських міст
01 Сер 2024, 16:04

Архітектурне бюро запустило проєкт свідомої реновації пам’яток українських міст

«Майбутнє Минулого» — соціально-архітектурний проєкт свідомої реновації, відбудови та захисту памʼяток українських міст від архітектурного бюро IK-architects. Він має на меті привернути увагу небайдужої спільноти та приватних інвесторів, запропонувавши план ревіталізації занедбаних будівель та переосмисливши їх першочергові сенси.

В чому суть проєкту?

Архітектурне бюро оголосило Open Call, щоб зібрати об’єкти та локації, які несуть в собі культурну та історичну цінність, проте були занедбані часом та/або внаслідок безвідповідального ставлення. Старовинні будівлі, житлові та громадські простори й інші обʼєкти, що потребують нового підходу та свіжих ідей. 

Архітектори прагнуть довести, що головною цінністю таких обʼєктів є їхнє збереження, відновлення та адаптація під потреби сучасного суспільства з повагою до минулого. Команда IK-architects візьметься за розробку проєктів реновації поданих об’єктів та локацій, щоб переосмислити, оновити та привернути увагу можливих приватних інвесторів та суспільства загально до потенціалу об’єктів після реновації. Такі кейси вже є в Києві — Kyiv Food Market, Рейтарська Circle й OCTO TOWER, а також у Львові — Jam Factory. 

Команда IK-architects вже реалізовує благодійні ініціативи відновлення та реновації в рамках соціального проєкту «Vilna School». Це проєкт з відбудови українських шкіл, що постраждали внаслідок дій країни-агресора. Станом на липень 2024 IK-architects підписали меморандум з Харківською міською радою, міським головою та Благодійним фондом «Гефест» на відбудову зруйнованого ліцею №47 міста Харкова.

Ми прагнемо створити простір для діалогу якісних та свідомих відбудов, простір розмови небайдужих мешканців, архітекторів та держави. У партнерстві з активістами та громадськими організаціями, команда IK-architects розроблятиме архітектурні проєкти, що зберігатимуть цінність культурних памʼяток, даючи їм шанс розповісти свою історію новому поколінню.
Катерина Ярова
головна архітекторка та засновниця IK-architects
Як подати об’єкт?

Для подачі заявки необхідно заповнити форму, вказавши адресу локації, початкову функцію обʼєкта та залишивши контактні дані для зворотного звʼязку. Заявки можна подавати до 5 жовтня. Це можна зробити за посиланням.

Крім того, команда проєкту відкрита до співпраці з небайдужих архітекторами, активістами та волонтерами, кому було б також цікаво долучитися до розвитку та масштабування проєкту в різних містах України. 

Розкажіть друзям про новину

Нове відео