Ruslan Baginskiy присвятив новий проєкт творчості майстра української модерної скульптури
31 Лип 2024, 14:43

Ruslan Baginskiy присвятив новий проєкт творчості майстра української модерної скульптури

Дизайнер Руслан Багінський презентував новий проєкт, присвячений творчості українського скульптора Михайла Дзиндри. Проєкт є втіленням діалогу дизайнера з роботами митця та має на меті розповісти про творчість і життєвий шлях художника.

«Я завжди цікавився скульптурою та розглядав головні убори як скульптурні об’єкти, — коментує Руслан Багінський. — Всі головні убори, що фігурують в рамках проєкту, — мій діалог з палітрою та формами Михайла Дзиндри. Я був вражений його творами та великим вкладом в українське мистецтво, мені давно хотілося поділитися цією історією в такій формі».

Михайло Дзиндра народився у селищі Демня на Львівщині і зростає серед майстрів каменеобробної справи. У середині 1930-х років Михайло переїхав до Львова, де починає працювати у відомого скульптора Андрія Коверка. Згодом художник переживає період довгої та вимушеної еміграції. На Краківському базарі у Львові він обмінює піджак на велосипед і їде з міста. Після періодів у Словаччині та Німеччині Михайло потрапляє до США, де проводить 40 років свого життя. Саме там, далеко від тиску тоталітарної системи, він відкриває для себе модернізм.

«Я хочу фантазії», — казав Михайло Дзиндра про свою творчість, про відмову від реалізму та перехід в абстракцію. Художник перевинайшов себе, знищив усі свої реалістичні роботи та почав будувати свій новий світ абстрактного мислення та форм.

Лише через три місяці після проголошення незалежності у 1991 році Михайло Дзиндра приймає рішення повернутися додому. Тут він починає втілювати свою мрію – побудувати перший в Україні музей модерної скульптури. Не знайшовши зовнішньої підтримки, цей проєкт він завершує власними силами, йому допомагає друга дружина Софія, яка і зараз продовжує працювати в музеї, проводити екскурсії та зустрічати гостей. Музей серед соснового лісу у селищі Брюховичі та понад 800 власних скульптур, привезених з Америки, Дзиндра дарує Україні.

«Побачивши твори Михайла, почувши про його непростий шлях і постійні переродження, я відчув титанічні зусилля, вкладені автором у життя мрії; вільний дух його творів. Михайло відкрив для себе нові горизонти, а потім повернувся додому, щоб показати їх нам, незважаючи на складнощі. Це надихає,» — додав Руслан Багінський.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео