Від Арракіса до Гоґвортсу: що дивились та слухали українці у першому півріччі 2024
30 Лип 2024, 13:15

Від Арракіса до Гоґвортсу: що дивились та слухали українці у першому півріччі 2024

Медіасервіс MEGOGO традиційно представляє рейтинг популярного контенту серед користувачів платформи в Україні. У першому півріччі 2024 року MEGOGO ексклюзивно транслював бій Усик — Фʼюрі, матчі Ліги чемпіонів, матчі ЄВРО-2024. Бібліотека сервісу поповнилась ексклюзивними українськими фільмами «Ми, наші улюбленці та війна» та «Я, „Побєда“ і Берлін», а також світовими премʼєрами, такими як «Бджоляр», серіалами «Справжній детектив», «Дім Дракона», «Баррі» та іншими. 

У рейтингу в категоріях «фільми», «серіали», «аудіокниги» та «подкасти» представлені по ТОП-10 тайтлів, що відібрані за загальною тривалістю переглядів/прослуховувань у годинах на медіасервісі MEGOGO. «Фільми у покупці» відібрані за кількістю проданих одиниць у штуках, а «спортивні події» — за кількістю переглядів.

Найпопулярніші фільми за категоріями на MEGOGO

Покупка (TVOD) 

Зважаючи на найгучніші кіноподії 2024 року, серед рейтингу фільмів, доступних за купівлею на MEGOGO, важко уявити інших лідерів. Прем’єра «Дюна: Частина друга» піщаним вихором пронеслася екранами, захопивши із собою перший фільм та зайнявши першу позицію в рейтингу.  

За ним іде історичний для України фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова — він приніс країні перший «Оскар» і невдовзі знову побореться за одну з найпрестижніших нагород у документальному кіно Grierson Awards. У премʼєрний вікенд березня на MEGOGO було відкрито понад 21 тисячу доступів до фільму з урахуванням передзамовлення. Таким чином, «20 днів у Маріуполі» встановив новий рекорд серед документальних фільмів.

Решта фільмів у десятці — це одні з головних світових прем’єр 2023-2024: «Праведник 3: Остання глава», «Оппенгеймер», «Аквамен і Загублене королівство», «Бджоляр», «Uncharted: Незвідане», «Вонка», «Люблю тебе ненавидіти», «Швидкісний потяг».

Передплата (SVOD) 

Лідерство у передплаті на MEGOGO отримала одразу ціла серія фільмів «Гаррі Поттер». Далі в рейтингу повне різноманіття жанрів:

  • Аудитор, IMDb 7.3
  • Дочка болотного короля, IMDb 5.9
  • Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій, IMDb 6.7
  • Вічні, IMDb 6.3
  • Дружина на прокат, IMDb 6.4
  • Місія неможлива: Розплата, IMDb 7.7
  • Сам удома, IMDb 7.7
  • Джон Уік 4, IMDb 7.7
  • Фокус, IMDb 6.6
Безкоштовний перегляд (AVOD)

У 2023 році більшість стрічок-лідерів у цій категорії були українськими. Тож пройшовши тоді вздовж і впоперек вітчизняний кінематограф, цього сезону глядачі перейшли на світовий: «Вовк з Уолл-стріт», «Кохання напрокат», «Вовк і лев» та інші.

Українське виробництво

Стабільно тримаються в топах «Люксембург, Люксембург», «Щедрик», «Снайпер. Білий Ворон (Розширена версія)», «Мирний-21», «Максим Оса та золото Песиголовця», «Ціна правди» та «Королі репу». А цього року до них приєдналася ще й трійка важливих і водночас важких кінострічок:

  • «20 днів у Маріуполі» — оскароносна документалістика про російську облогу Маріуполя у лютому-березні 2022 року.
  • «Маріуполь. Невтрачена надія» — документальний фільм про перші дні повномасштабного вторгнення очима місцевих жителів.
  • «Воїни 2» — серія документальних фільмів, знятих студією MEGOGO ORIGINALS про вузькопрофільних військових, чия боротьба триває в різних обставинах. Перший епізод другого сезоні цього року був представлений в рамках 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Серіали, що дивилися найдовше на MEGOGO

Від вогняного Вестероса до модних вулиць Нью-Йорка, з італійською мафією чи жінками-відьмами — глядачі продовжують подорожувати серіальними світами з українською озвучкою на MEGOGO. Студія MEGOGO VOICE із партнерами продовжує озвучувати контент НВО рідною мовою: наразі створено понад 1521 годину контенту. 

Передплата (SVOD) 

Як і минулого року, на своєму троні залізно тримається легендарна «Гра престолів». А її приквел «Дім Дракона» займає сьому сходинку. Крім драконів, у рейтинг увійшли ще 4 серіали від НВО: «Справжній детектив», «Секс і місто», «Клан Сопрано» та «Спадкоємці». 

Із каталогу Paramount+ найчастіше українці дивилися «Елементарно», «Усі жінки відьми» та «Єллоустоун». А також із п’ятірки лідерів стабільно не виходять «Ходячі мерці» від FOXNOW.

Безкоштовний перегляд (AVOD) 

Перше півріччя 2024 українці провели найбільше часу з детективними загадками Агати Крісті в серіалі «Пуаро». Він створювався протягом 1989-2013 років, тож став легендарним, отримавши оцінку IMDb 8.6, кілька нагород BAFTA та любов поколінь.

Саме детективи — найпопулярніший жанр серед авдиторії в категорії безкоштовного контенту: 5/10 позицій. Без драм не обійшлося — 4/10. І розбавляє це протистояння українська новенька комедія «Встигнути до 30» про трьох абсолютно різних дівчат, яких об’єднують Київ та проблеми 29-річних.

Що слухали в розділі «Аудіо» на MEGOGO

Аудіокниги

Головною подією першого півріччя 2024 став ексклюзивний реліз першої легальної аудіоверсії книги «Дюна» українською мовою. За нею в рейтингу йде бестселер The New York Times — «Сім чоловіків Евелін Г’юґо».

Замикає трійку «Район Д» — збірка українського письменника та військового Артема Чеха. Саме за мотивами книги цього автора вийшла одна з останніх українських прем’єр — драма «Я і Фелікс» Ірини Цілик. Тільки дві книги змогли втриматися в рейтингу ще з минулого року і не поступитися новинкам — це «Район Д» та «Тигролови» Багряного.

Серед популярних аудіокнижок також «Казки під ялинку», «Гіперіон», «За Перекопом є земля», «Місто», «Нацисти-мільярдери» та «Служниця».

Консолідований рейтинг ТОП 10 серед аудіокнижок базується на середніх метриках покупки, тривалості слухання та кількості унікальних користувачів.

Подкасти

Як і минулого року рейтинг найпопулярніших подкастів формують основні тематики: 

  • новини — проєкти NV «Війна в Україні», «Хроніки економіки»
  • історія — подкаст «Без оголошення війни»
  • спорт — проєкти «UA-Футбол», «F1Podcast», «SportHub Єврофутбол»

«Суспільне Казки», традиційно, потрапили до рейтингу. Серед новачків у списку лідерів — «Татова касета» для кіноманів, «Буде тобі наука» для дослідників та «Гуртом та Вщент» із Сергієм Притулою та Антоном Тимошенком.

Українські автори напрацювали широкий каталог — жанровий і форматний. Станом на липень на MEGOGO доступно понад 850 українських подкастів.

Найпопулярніші спортивні події на MEGOGO

Безумовно, історичною подією року став бій Олександр Усик — Тайсон Ф’юрі. Це видатний поєдинок, адже світ не бачив абсолютних чемпіонів 25 років. Тепер ним став українець, вкотре підтвердивши статус непереможного. 

Решта рейтингу — футбольні матчі. На другому та третьому місці — кваліфікаційні ігри збірної України на УЄФА ЄВРО 2024 з ісландцями та боснійцями. Далі матчі Ліги чемпіонів, яка вже починає кваліфікацію на новий сезон, а також товариські матчі України.

Детальна десятка топів виглядає так:

  1. Бокс. Олександр Усик — Тайсон Ф’юрі
  2. Кваліфікація до Євро-2024. Плей-оф. Україна — Ісландія
  3. Кваліфікація до Євро-2024. Плей-оф. Боснія і Герцеговина — Україна
  4. Ліга чемпіонів УЄФА. Фінал. Боруссія Д — Реал
  5. Ліга чемпіонів УЄФА. Реал — Баварія
  6. Ліга чемпіонів УЄФА. Манчестер Сіті — Реал
  7. Товариські матчі. Німеччина — Україна
  8. Товариські матчі. Польща — Україна
  9. Ліга чемпіонів УЄФА. Баварія — Реал
  10. Товариські матчі. Молдова — Україна

Розкажіть друзям про новину

Нове відео