Шведський журнал про мистецтво присвятив випуск Україні та її митцям
08 Лип 2024, 14:47

Шведський журнал про мистецтво присвятив випуск Україні та її митцям

Шведський журнал 20TAL про мистецтво присвятив номер Україні.

У цьому випуску українські автори пишуть про гумор, поезію, гуманітарну допомогу, історію, танці, кіно та образи. Про те, як маленькі радощі повсякденного життя і піднесена солідарність, повинні знаходити місце навіть у найжахливіших обставинах.

Серед авторів, яких згадують у випуску Оксана Забужко, Василь Стус, Софія Андрухович, Катерина Калитко, Артем Чех, Тарас Прохасько та інші.

У випуску представлене інтерв’ю Сергія Жадана, який розповів про культуру в Харкові, його рідному місті, під час війни.

У номері є також інтерв’ю поета Артура Дрона, яке він дав перебуваючи на фронті, і розмова надрукована в номері у вигляді смс-повідомлень разом з уривками з поетичної його збірки «Тут були ми».

Режисерка і поетеса Ірина Цілик розповіла про свій досвід подорожей країною для зйомок документального фільму. «Під час перерви молоді люди ввімкнули музику в гучномовець і весело танцювали прямо на кордоні між мінним полем і центром міста», — пише Цілик.

У журналі також опублікували твори українських діячів, котрі загинули з початку повномасштабного вторгнення — Вікторія Амеліна і Максим Кривцов.

Робота над випуском тривала два роки.

«Ми організовували письменницькі зустрічі, майстер-класи, запрошували українських митців на міжнародні поетичні фестивалі у Стокгольмі», — зазначає головна редакторка журналу Мадлен Грів.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео