10 Чер 2024, 12:40

Розробка сайтів складає 81% проєктів: дослідження клієнтського досвіду у диджитал розробці

Комітет Цифрової Розробки (DDC) ініціював масштабне дослідження клієнтського досвіду у сфері цифрової розробки. Це дослідження, проведене у співпраці з дослідницьким партнером Factum Group, має на меті висвітлити тонкощі взаємодії клієнтів та розробників, а також виявити виклики, з якими стикаються учасники цього динамічного ринку.

Учасники дослідження та ключові висновки

Дослідження залучило 90 учасників, включаючи великий корпоративний бізнес: 51% та малі та середні підприємства, державні установи та громадські організації. Ролі учасників варіювалися від генеральних директорів та маркетингових директорів до бренд-менеджерів та керівників цифрових напрямків. Дослідження показало, що фактори та критерії при розробці залежать не лише від типу компанії, а й від посади особи, яка відповідає за проект на стороні клієнта.

Незважаючи на прогнози, зроблені ще десять років тому, що веб-сайти будуть замінені застосунками чи іншими технологіями, 81% проектів, охоплених дослідженням, стосувалися саме розробки сайтів. 

Складний процес вибору партнера

Вибір партнера з розробки — це складний процес, визначений багатьма критеріями. 71% респондентів вказали, що орієнтуються на 5 і більше критеріїв при виборі партнера. Клієнти зазвичай шукають розробників через рекомендації, онлайн-пошук та аналіз кейсів в індустрії. Основними критеріями вибору є технічний рівень розробки, здатність забезпечувати підтримку проекту та надати гарантію, дотримання термінів та вартість послуг. Менш важливими є досвід роботи з відомими брендами та здатність розробляти нестандартні, креативні рішення.

Процес розробки та загальні виклики

Загальною тенденцією, виявленою в дослідженні, є часте недотримання термінів і бюджетів проектів — 75% респондентів зазначили, що їхні проекти не вклалися або в запланований таймінг, або в бюджет. Намагаючись глибше зрозуміти виникаючі проблеми, респондентам були задані відкриті питання та проведені глибинні інтерв’ю. Це показало, що неналежний хід проекту та проблеми з таймінгом, не завжди зона відповідальності розробників. Зміни запиту клієнта в процесі розробки або зміни в компанії, брак ресурсів для залучення до процесу та ухвалення рішень, відсутність єдиної відповідальної особи на стороні клієнта — все це сприяє затримкам у реалізації проектів та призводить до взаємного незадоволення процесом. 

Різниця в роботі між диджитал-агенціями, IT-компаніями та фрілансерами

Дослідження виявило суттєві відмінності в роботі з диджитал-агенціями, IT-компаніями та фрілансерами. Диджитал-агенції частіше обираються за комплексний підхід та здатність проводити постпроектну аналітику і оцінку задоволеності користувачів. IT-компанії більше цінуються за технічну підтримку та гарантії. Фрілансери, хоча і пропонують гнучкість та найкращу комунікацію завдяки особистому виконанню та спілкуванню, найчастіше не встигають виконати проекти в терміни та в межах бюджету. 

Хоча технології та високий рівень розробки є надзвичайно важливими для клієнтів, основні проблеми криються в управлінні проектами та комунікаціях обох сторін. Забезпечення чіткої, проактивної комунікації та розуміння бізнес-процесів є ключовими для успіху цифрових проектів.

Більш детальну та глибоку аналітику дивіться за посиланням.

Розкажіть друзям про новину