У Гамбурзі встановлять меморіал для секс-працівниць, яких переслідував нацистський режим
01 Тра 2024, 16:02

У Гамбурзі встановлять меморіал для секс-працівниць, яких переслідував нацистський режим

У Німеччині секс-працівницям історичного Кварталу червоних ліхтарів у місті Гамбург, яких переслідували за часів Адольфа Гітлера, присвятять меморіал на вулиці Гербертштрассе, яка досі перекрита для всіх, окрім секс-працівників та їхніх клієнтів.

Мало хто, навіть з мешканців міста, знає, що саме нацисти побудували всесвітньо відомі ворота навколо ряду «будинків насолод», намагаючись присоромити секс-працівників і при цьому непомітно продовжити їхній бізнес.

Районна рада Санкт-Паулі відгукнулася на заклик церковних лідерів, громадських активістів і місцевих жінок, що працюють у секс-індустрії, які виступали за те, щоб хвалена німецька культура історичної пам’яті включала таких жінок, як Софі Готхардт, яка була ув’язнена за «збочення» і ледве вижила в Аушвіці.

Меморіал, який організатори сподіваються відкрити до листопада, створений за зразком «Камені спотикання» «Камені спотикання» Stolperstein — невеликих табличок з латуні, встановлених у містах і містечках по всій Європі на честь окремих жертв Голокосту.

Маркер буде вмурований у землю біля входу у вулицю, яка досі є жвавою вулицею борделів і секс-шопів, і міститиме QR-коди, що нагадуватимуть про жінок Сент-Паулі, які постраждали від німецького режиму.

«Мільйони людей відвідують Санкт-Паулі, і багато-багато туристів щодня стоять перед вулицею Гербертштрассе і фотографуються. Я завжди вважав це цинічним, тому що знав, що ці ворота поставили нацисти», — сказав Зігард Вілм, пастор лютеранської церкви, який організував цей проєкт.

Ворота були встановлені гауляйтером Гамбурга, регіональним лідером нацистської партії, у 1933 році, коли торгівля сексуальними послугами за гроші на вулиці Гербертштрассе була визнана «гріхом і ганьбою для громади».

З березня по травень 1933 року нацистські офіцери заарештували в Гамбурзі 3 201 «блудливу жінку», повідомляє Der Spiegel. З них 814 були взяті під варту.

Хоча проституція і стриптиз були офіційно заборонені у той час, процвітаючу секс-торгівлю в Сент-Паулі було неможливо закрити, тому влада вирішила зробити її невидимою для перехожих.

Жінки, ув’язнені тут у 1930-40-х роках, залишалися під прицілом нацистів як «жіночі антисоціальні елементи». Багато з них були ув’язнені та депортовані до концентраційних таборів. Інші зазнали примусової стерилізації або були доведені до самогубства, кажуть дослідники.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео