Словник Collins обрав слово року, що позначає війну, інфляцію та політичну нестабільність
01 Лис 2022, 18:23

Словник Collins обрав слово року, що позначає війну, інфляцію та політичну нестабільність

Британський словник Collins English Dictionary обрав словом 2022 permacrisis («пермакриза»), утворений від слів permanent (перманентний) і crisis (криза).

Це слово описує відчуття життя в період війни, інфляції та політичної нестабільності.

Алекс Бікрофт сказав, що це слово «підбиває підсумок того, наскільки жахливим був 2022 рік для багатьох людей».

«Пермакриза» очолила щорічну збірку Collins з 10 слів або фраз, які «відбивають нашу мову, що постійно розвивається, і занепокоєння тих, хто її використовує».

Вислів «тихе звільнення» також потрапив до списку.

Ця фраза означає «виконання своїх основних обов’язків на роботі і не більше того, або на знак протесту, або для покращення балансу між роботою та особистим життям».

Пан Бікрофт додав: «Мова може бути дзеркалом того, що відбувається в суспільстві та у світі в цілому, і цього року кидали виклик за викликом».

Він сказав, що зрозуміло, що люди можуть відчувати, що «ми перебуваємо в постійному стані невизначеності та занепокоєння», після того, як «пережили потрясіння, спричинені Brexit, пандемією, суворою погодою, війною в Україні, політичною нестабільністю, енергетичною кризою та кризою вартості життя».

Лексикографи Collins сказали, що кілька слів у списку належать до цих криз.

Список було складено шляхом моніторингу бази даних слів Collins Corpus, що містить вісім мільярдів слів, а також низки медіа-джерел, включаючи соціальні мережі.

Пан Бікрофт додав: «Наш список цього року відображає стан світу прямо зараз — не так багато хороших новин, хоча з рішучістю українського народу, відображеною включенням Києва, і світанком нової карольської ери у Великій Британії, є промені надії».

Ось список з 10 найкращих слів та фраз у алфавітному порядку, а також їх повні визначення:

  • Carolean ( стосується Чарльза III або його правління);
  • Kyiv (столиця України, на річці Дніпро;
  • Lawfare – стратегічне використання судових процесів для залякування чи створення перешкод опонентові;
  • Partygate – політичний скандал через громадські збори, що проводяться в британських державних установах у 2020 і 2021 роках всупереч обмеженням охорони здоров’я, які існували на той час;
  • Permacrisis – тривалий період нестабільності та незахищеності, особливо той, що є наслідком серії катастрофічних подій;
  • Quiet quitting – не виконувати більше роботи, ніж за контрактом, особливо для того, щоб витрачати більше часу на особисту діяльність; практика виконувати невелику частину роботи чи взагалі не виконувати її, перебуваючи своєму робочому місці;
  • Splooting – лежати на животі з витягнутими ногами;
  • Sportswashing – спонсорство або реклама спортивних заходів з метою зміцнення заплямованої репутації або відволікання уваги від суперечливої ​​діяльності;
  • Vibe shift – значна зміна переважаючої культурної атмосфери чи тенденції;
  • Warm bank – опалювана будівля, куди можуть піти люди, які не можуть дозволити собі опалювати власне житло.

Розкажіть друзям про новину

Нове відео